6. 4. 2020

Dragi učenci, spoštovani starši,

ob vstopu v četrti teden učenja na daljavo se naše sodelovanje vse bolj krepi. Vsi postajamo bolj vešči uporabe različnih orodij, aplikacij in programov, ki nam omogočajo, da vzdržujemo vezi in se učimo.

Tako smo tudi napotke za 4. teden učenja na daljavo že pripravili v šolskih spletnih učilnicah – več pa, kot ste že navajeni, na strani Učenje na daljavo …

Mnogi učenci ste se razveselili sporočil vaših učiteljev, nekateri ste se celo povezali prek videokonferenc in se pogovorili. Učiteljicam in učiteljem posredujete fotografije vaših izdelkov, zapise in posnetke. Nekatere so učitelji povzeli in pripravili prispevke na šolski spletni strani. Vabim vas, da jih preberete na vstopni strani.

Verjetno ste že skoraj pozabili, da je bilo potrebno pretekli konec tedna prestaviti kazalce na urah. Kaj menite, koliko časa je potreboval hišnik, da je na vseh enotah, v vseh prostorih nastavil točen čas?

Upam, da vam je uspelo prvega aprila vsaj koga od domačih malce nahecati. Vse pa je pošteno naaprilila učiteljica Petra z zgodbo o podivjani vreči na Tovarniški.

V sredo pa se je zgodilo še nekaj enkratnega. Hišniki in učiteljica Jana so izpraznili učilnico tehnike in delavnico, da bodo v času, ko boste vi še doma, gradbeni delavci lahko povezali prizidek na Tovarniški s starim delom šole.

V preteklih dneh ste nas prijetno presenetili nekateri starši, ki ste nam ponudili pomoč in pomagali pri dobavi računalnikov ter zagotovili tudi sredstva za nakup živil za družine, ki so se znašle v še posebej težkem položaju. Hvala tudi podjetju Jagodic Computers za donirane računalnike. V imenu učencev in njihovih družin se vsem, ki ste v pravem trenutku priskočili na pomoč, iskreno zahvaljujemo.

Za vas imamo še eno novico, ki ste jo težko pričakovali še posebej tisti, ki vas skrbi glede pridobivanja ocen. Pristojno ministrstvo je odločilo, da bo mesec april namenjen preverjanju znanja. Podrobnejša navodila o preverjanju/ocenjevanju bomo predvidoma prejeli v drugi polovici meseca. Tako še naprej zavzeto sodelujte z učiteljicami in učitelji ter utrjujte znanje.

V ponedeljek, 6. aprila, bomo izvedli dan dejavnosti. Napotki so objavljeni kar v šolskih spletnih učilnicah posameznega razreda. Upamo, da vam bo nov pristop olajšaj organizacijo učenja.

V torek, 7. aprila, bomo obeležili svetovni dan zdravja, čeprav je zanj potrebno skrbeti prav vsak dan, kajne?

V sredo, 8. aprila, praznujemo svetovni dan Romov. Običajno na šoli pripravimo razstavo ali drug dogodek. Le kaj pripravljamo tokrat?

V četrtek, 9. aprila, bo že stoti dan letošnjega leta in 19. dan, ko poteka učenje na daljavo.

10. aprila 1912 je iz angleškega mesta Southampton (ali ga najdeš na zemljevidu?) na svojo prvo in zadnjo pot odplul takrat največji parnik na svetu Titanik, ki je štiri dni pozneje žal končal svojo pot.

Potapljanje ladij pa je bila nekoč precej priljubljena družabna igra, ki jo starši zagotovo še poznate. Med gradivi za ustvarjalno preživljanje časa lahko najdete predlogo in ob igranju z otroki preživite popoldne ali večer.

Knjižničarka Sabina nas vabi na prav posebno potovanje, pravzaprav nas nagovarja, naj se potopimo v branje. Pripravila je zbirko povezav do brezplačnih spletnih knjig. Pri tem potapljanju si zagotovo ne bomo zmočili nog, bomo pa vseeno lahko odkrili številne svetove. Učitelji športa želijo, da tudi sedaj ohranjate dobro telesno kondicijo, zato ves čas posodabljajo priporočila za različne športne dejavnosti. Preberite nov članek “Ob učenju na daljavo učitelji priporočajo …“.

Za pevsko in glasbeno kondicijo bo poskrbela zborovodkinja Andreja, ki pripravlja strokovni prispevek z zelo zanimivimi nasveti. Ta bo zagotovo navdušil tudi samo ljubitelje glasbe …

Kako pester teden je pred nami! Za tiste, ki se boste pripravljali na praznovanje velike noči, bo še prav poseben. V ponedeljek, 13. aprila, praznujemo velikonočni ponedeljek, ki je tudi dela prost dan, zato se vam ponovno oglasim v torek, 14. aprila.

Naj bo vsak dan tega tedna priložnost, da vadimo biti prijazni in dobri do sebe ter drugih.

Vaša ravnateljica Janja Zupančič

____________________________________________________________________________________________

 

30. 3. 2020

Dragi učenci, spoštovani starši,

vstopamo v tretji teden pouka na daljavo, a naj vas kar takoj seznanim, kdo nas je v preteklem tednu izredno razveselil. To je Urban Jamnik, devetošolec, ki je na državnem tekmovanju iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje osvojil izjemno drugo mesto in s tem zlato priznanje. Urban, celoten kolektiv naše šole je ponosen na tvoj uspeh in ti iskreno čestita.

Vse vas pa smo v preteklih dneh povprašali za mnenje, kako uspešni ste pri učenju na daljavo. Zahvaljujemo se vam za vaše odgovore. Kar 269 se vas je odzvalo in nam posredovalo povratne informacije, ki jih sedaj obdelujemo. Razveselili smo se številnih pozitivnih odzivov in pohval, kar pomeni, da ste se uspešno prilagodili novim razmeram. Še posebej so vas razveselila sporočila vaših razrednikov in učiteljev. Mnogi ste izpostavili, da vas skrbi, kako boste pridobili ocene, kako bo potekalo ocenjevanje. O tem vas bomo obvestili, ko bomo prejeli navodila, zato zaenkrat te skrbi odložite.

Vaša mnenja, usmeritve Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter izkušnje učiteljev nam bodo v pomoč pri pripravi posodobitev, ki jih bomo okrepili v četrtem tednu. Vendar že sedaj lahko omenimo nekaj sprememb, ki jih uvajamo s ponedeljkom (30. marcem 2020): navodila se nanašajo na en teden pouka, učitelji so že pripravili nekaj razlag s pomočjo videoposnetkov, več bo komunikacije z učitelji.

V prihodnjem tednu, v sredo, ne pozabite svojih bližnjih naapriliti. V četrtek, 2. aprila 2020, ko rojstni dan praznuje slavni danski pravljičar Hans Christian Andersen in obeležujemo mednarodni dan otroške knjige, pa preberite tudi kakšno pravljico. Če pravljic ne boste našli na vaši knjižni polici ali v berilu, si lahko pomagate s spletom.

Naj vam zaupam še nekaj: drugega aprila smo načrtovali dobrodelni koncert Od pomladi do pomladi. Veselili smo se še enega lepega večera, ko nas preplavi ubrano zborovsko petje, a ga letos ne bomo izvedli. Tako vas povabim, da v tem tednu kar doma združite glasove in zapojete.

Hans Christian Andersen je dejal: “Kjer besedam spodleti, naj glasba govori.”

Z besedami ali glasbo, naredite si teden prijeten in ostanite zdravi.

Vaša ravnateljica Janja Zupančič

 


23. 3. 2020

Dragi učenci in spoštovani starši,

za nami je prvi teden učenja na daljavo in upam, da se tudi vi uspešno prilagajate novim razmeram. V prvih dneh smo se soočali s preobremenjenostjo spletnih povezav in občasnim nedelovanjem spletnih strani, a vendar smo uspeli objaviti napotke za učenje na daljavo za vse razrede. Veseli smo, da je naša šolska spletna stran zelo dobro obiskana, kar pomeni, da spremljate objave, sledite napotkom učiteljev in vzdržujete svoje znanje. Upamo, da ste nekaj časa posvetili tudi gibanju in pomoči staršem pri dnevnih opravilih ter predvsem, da ste vi in vaši najbližji zdravi. Z namenom preprečiti širjenje okužb s koronavirusom so bila zaprta tudi šolska igrišča. Smo pa veseli, da so se kljub vsemu nadaljevala dela na prizidku in novi športni dvorani na Tovarniški.
V preteklem tednu smo se poslovili od zime in nenavadno toplega vremena ter pozdravili pomlad. Danes, 23. 3., rojstni dan praznuje Louis Adamič. Mineva 122 let od njegovega rojstva.
Učenci, naj vam še namignem, da v sredo praznujemo materinski dan, zato že danes razmislite, kako boste presenetili vaše mamice.
V tem tednu vas bomo povabili, da izpolnite anketo o učenju na daljavo, saj bi želeli izvedeti, kako uspešni ste in ali ste naleteli na kakšne težave. Veseli bomo tudi vaših predlogov.
Spoštovani starši, verjamemo, da zadnji dnevi prinašajo velike spremembe tudi v vaš vsakdan in si želimo, da ste jim uspešno kos. Učitelji pripravljajo raznovrstne naloge za učence, ki naj bi jih v določeni meri opravljali samostojno, a vaša podpora je neprecenljiva. Zdaj ste vi tisti, ki ste vsak dan z otroki in jih spodbujate, da se potrudijo in vztrajajo, da so ustvarjalni. Hvala tudi vsem za izraženo podporo in pohvale.
Vsem želim zdrav in prijazen prvi pomladni teden,

Janja Zupančič, ravnateljica

 


13. 3. 2020

Dragi učenci in spoštovani starši,

šola je zaprla svoja vrata z namenom, da bi preprečili širjenje okužb in ohranili zdravje vseh nas. V času, ko učenci ostajate doma, je priporočljivo, da ste v krogu vaše družine in se kar najmanj srečujete z drugimi ljudmi. Dneve, ko ni pouka, lahko zapolnite na različne načine: pomagate pri vsakodnevnih hišnih opravilih, se igrate družabne igre, berete, si ogledate film, greste na sprehod v naravo in opazujete, kako se prebuja pomlad. Seveda pa vam priporočam, da ohranjate znanje, ki ste ga že usvojili in pridobivate novo, kolikor vam to omogočajo okoliščine. Za ta namen vam bodo učitelji ves čas zaprtja šole pripravljali različna navodila, kako se učiti doma. Napotke objavljamo na šolski spletni strani Učenje na daljavo. Predlagam vam, da vsak dan nekaj časa namenite tudi učenju.

Na koncu strani Učenje na daljavo sproti objavljamo še druge povezave do poučnih vsebin, tako lahko tudi sami raziskujete in poglabljate znanje v virtualnem svetu.

V tem trenutku ni potrebno, da ste zaskrbljeni zaradi ocenjevanj, saj bomo vaše šolske obveznosti prilagodili nastali situaciji.

Po trenutnih informacijah bodo šole zaprte do 29. marca 2020, vendar se lahko razmere spremenijo, zato vas naprošam, da redno spremljate objave na šolski spletni strani.

Želim vam, da dneve preživljate mirno in skrbite za dobro zdravje. Če imate kakšno vprašanje ali mi želite sporočiti, kako vam tečejo dnevi doma, kaj počnete, bom vesela vašega sporočila. Pišete mi lahko na e-poštni naslov janja.zupancic(at)oslag.si.

S prijaznimi pozdravi,

Janja Zupančič, ravnateljica

 

Oznake: , ,