Vsako leto otroci po vsem svetu spuščajo zmaje v okviru mednarodnega projekta Talking kites around the world mreže iEARN, ki združuje učence in učitelje z vsega sveta. Tokrat projekta nismo mogli izvesti na prvotni datum, to je 21. 3., saj so bila šolska vrata zaprta. Zato smo projekt izvedli takoj v prvem tednu, ko smo se vrnili v šolo. 21. 5. 2020 so vsi naši zmaji pozitivne misli ponesli v svet.

Projekt poteka v spomin na Janusza Korzcaka, poljskega zdravnika, pisatelja in pedagoga  ter velikega borca za otrokove pravice. Med 2. svetovno vojno je na Poljskem ustanovil sirotišnico za židovske otroke in šel z njimi tudi na vlak smrti. Človekoljub Janusz Korczak se je že v prvih desetletjih prejšnjega stoletja zavedel, da otrokom tudi v najbridkejših časih ostajajo nebo – in zmaji, ki lahko vselej zajadrajo z vetrom in jim ohranijo košček otroštva.

Projekt spodbuja mir, spoštovanje, strpnost, poudarja vrednost prijateljstva in pomen solidarnosti, različnost in sprejemanje drugih, sobivanje z drugimi ljudmi, učiti se prisluhniti drugim in sebi. Zmaji miru spodbujajo otroke po vsem svetu, da razmišljajo o različnih pogojih za življenje v različnih delih sveta, osvetljujejo pomen otrokovih pravic, učijo otroke o razlikah med narodi in narodnostmi, predvsem pa poudarjajo potrebo po strpnosti in sprejemanju drugačnosti.

Učenci se tako učijo o otrokovih pravicah. Skušajo iskati boljše poti in rešitve, ki bogatijo in izboljšujejo medsebojne odnose.

Z učenci smo se pogovarjali o tem, kaj si želijo, da bi imeli vsi otroci na tem svetu. Izdelali smo papirnate zmaje, na katere smo zapisali lastne želje, upe in sanje za boljši jutri. Glavni del smo izvedli na parkirišču in igrišču pred šolo, na katerem smo se vsi skupaj zbrali in se potrudili, da so naši zmaji poleteli visoko v nebo in ponesli misli do vseh otrok.

Naslednje leto bomo ponovno spuščali zmaje in se tako spet pridružili vsem otrokom sveta. Upamo, da bo to postala stalna tradicija letenja zmajev z osebnimi in skupinskimi podobami naših sanj o boljšem svetu, svetu sobivanja, strpnosti, sprejemanju drugega in miru. Zmaji bodo tako še vedno leteli s svojimi mislimi, sanjami in upi.

 

VZEMI SI  ČAS

(Janusz Korczak)

Vzemi si čas za delo,

saj je cena tvojega uspeha.

Vzemi si čas za premislek,

saj je vir tvoje  moči.

Vzemi si čas za igro,

saj je skrivnost tvoje mladosti.

Vzemi si čas za branje,

saj je temelj tvojega znanja.

Vzemi si čas za sprostitev,

saj ti bo pomagala umiti prah z oči.

Vzemi si čas za prijateljstvo,

saj se vir tvoje sreče.

 

Prispevek pripravila: Učiteljica Brigita

Fotografije prispevale: Učiteljice 1. razredov

 

 

Oznake: , ,