V četrtek, 10. 10. 2019, je v Velenju potekalo zaključno ekipno tekmovanje v atletiki.

Nastop so si priborili le učenci naše šole, ki so zmagali na področnem prvenstvu s 14667 točkami in so za vsega 92 točk premagali sovrstnike iz OŠ Stična. Naše učenke so zasedle drugo mesto z 12434 točkami.

Cilj letošnje generacije je bil osvojiti medaljo, ki se nam je lani izmuznila le za las. Ker je kar polovica učencev nastopala že lansko leto, je bila motivacija še toliko višja. Zaradi ne najustreznejšega urnika priprave niso potekale po željah, zato so vadili po dva, trije skupaj, veliko smo vadili tudi med urami športa.

Na tekmovanje smo prišli s četrtim najboljšim seštevkom točk med vsemi šolami, na državnem prvenstvu smo naredili tudi nekaj zamenjav med učenci glede na področno prvenstvo, zato so bila naša pričakovanja upravičeno visoka. Na tekmovanju je nastopilo 16 šol. Vsako šolo sta v vsaki disciplini zastopala po dva učenca. Točkovalo se je po sistemu, da si za 1. mesto dobil 32 točk, za 32. mesto pa eno točko. Tekmovalo se je v tekih (60m, 300m, 1000m in štafetnem teku 4x100m), skokih (skok v višino in skok v daljino) in metih (met žvižgača in met krogle).

Tekmovanje sta odločno z odličnim tekom odprla učenca na 60m, kjer je Val Borštnik osvojil 2. mesto, Luka Istenič pa 6. Tako sta dala dodatno samozavest ostalim tekmovalcem, ki so eden za drugim izboljševali svoje rekorde. Pri skoku v daljino se je Tilen Kastelic že v prvem skoku približal svojemu rekordu na 2 cm, v četrtem pa skočil kar 513 cm in osvojil 9. mesto. Vid Legan je svoj rezultat s področnega prvenstva izboljšal za 6 cm in tekmovanje končal na 26. mestu. Odlično sta se izkazala tudi skakalca v višino Luka Šlemic in Mark Kneisel, čeprav je tekmovane motila mokra steza in razmočena blazina. Oba sta preskočila 156 cm in zasedla 5. in 6. mesto. Veliko točk smo pričakovali tudi v metu žvižgača, čeprav meti zaradi spolzkega žvižgača niso bili najdaljši, sta 8. mesto Nejca Adama in 10. mesto Nika Šteha prispevala veliko število točk h končnemu rezultatu. V metu krogle sta uspešno nastopila Žiga Javornik, ki je pred seboj spustil le štiri tekmovalce in Aleš Katarinčič, ki je dosegel 8. mesto. Žiga je kljub mokri krogli osebni rekord izboljšal za skoraj pol metra. V teku na 300m smo največ pričakovali od Nejca Velepiča, ki ni razočaral in tek končal na odličnem 4. mestu, izvrstno je tekel tudi Klemen Zaviršek, ki je osvojil 12. mesto, svoj rekord pa izboljšal za 31 stotink sekunde. Največ težav smi pri končni zbirki točk pričakovali v teku na 1000m, vendar smo se krepko ušteli. Tekmovalci so tekli v dveh skupinah. V prvi je Urban Jamnik vseskozi tekel v sredini nastopajočih, na koncu pa pospešil vse do 6. mesta, skupno je bilo dovolj za 10. mesto. Pravo presenečenje je pripravil osmošolec Matevž Virant, ki se je zelo pogumno lotil teka v drugi skupini. Tempo je skupini narekoval kar sam in to od začetka do cilja, v samem zaključku teka pa za par stotink ostal brez zmage v svoji skupini, vendar je skupno osvojil odlično 4. mesto. Osebni rekord je izboljšal za izjemnih 14 sekund.

Sledila je še zadnja disciplina. Navdušeni nad rezultati so se na štafetni tek odločno podali Tilen, Nejc, Val in Andraž Miklič, ki je nastopal le v štafetnem teku. Tudi ta je potekal v dveh skupinah, naši učenci so v prvi skupini s prednostjo 40m metrov ugnali vso konkurenco, v drugi skupini pa so nas za 4 stotinke prehiteli učenci OŠ Šentjernej, kar se zagotovo ne bi zgodilo, če bi tekli skupaj.

Tako smo polni pričakovanj računali točke pred zaključno razglasitvijo rezultatov in ugotovili, da bi za medaljo moralo zadostovati. Vse dvome je razblinil veliki semafor, ki je kmalu pokazal končne rezultate z imenom naše šole povsem na vrhu. Še več, najbližje zasledovalce smo prehiteli za 37.5 točke. Vseh 15 učencev je ponosno pohitelo na oder za zmagovalce po zlato medaljo in zgodovinska zmaga je bila tema pogovorov še vso pot domov.

Prispevek pripravil in fotografiral: Igor Thaler

 

Oznake: , , , , ,