Zadnji dan nas je spet pričakal zelo pester program. Začeli smo z debatami in jeziki so tekli kot namazani. Učenci so se v skupinah osmih članov preizkusili v treh oblikah debate. Največji izziv je bila tako imenovana 360-stopinjska debata, kjer so morali učenci dvakrat zamenjati stališče do teze, ki so jo zagovarjali ali izpodbijali. Finalni izziv je potekal pred vsemi udeleženci izmenjave, a prav vsi učenci, ne le finalisti, so lahko ponosni, kako suvereno so debatirali v angleščini.

Sledil je obisk filmske hiše v Haagu, kjer so nas poučili o trikih filmske umetnosti. Učenci so postali režiserji, snemalci in igralci, v treh urah so ustvarili izvrstne enominutne filme. Čeprav niso najdosledneje upoštevali navodil, da v njihovih zgodbah ne sme nihče umreti, so vsi v svoje umetnine kreativno vpletli vodo, ki je rdeča nit programa izmenjave. Filme smo si ogledali na zaključni večerji, povabila na podelitev oskarjev skoraj zagotovo sledijo.

Uradni del programa nizozemskega dela izmenjave se je prijetno zaključil s pogostitvijo, ki so jo pripravile družine gostiteljice. Utrujeni, a nasmejani so se učenci še zadnjič odpravili na nizozemske domove. Gotovo bodo mnogi kljub zgodnjemu odhodu na letališče še dolgo v noč klepetali in pretresali vtise preteklega tedna.

 

Besedilo: Nina Stropnik Kunič in Petra Radujko

Fotografije: Veronika Zajec, Nina Stropnik Kunič, Janja Zupančič, Petra Radujko

 

Oznake: , , ,