Kaj lahko storim za lepši svet? Kako lahko varujem okolje? Kako lahko soustvarim lepši svet za naše zanamce ter vsa živa bitja? Kako lahko s svojimi dejanji prispevam k učinkovitejši rabi energije? Kako ravnam z odpadki, kako varčujem z elektriko in vodo, kako ravnam s hrano, kako sem učinkovit v prometu?

Na ta in podobna vprašanja so učenci PŠ Kopanj ves mesec iskali odgovore in v sklopu tematike sodelovali na nagradnem natečaju Trajnostna energija 019: Naše sporočilo za lepši svet.

Ugotovili so, da so še najmanj učinkoviti pri rabi papirja, ki ga pri risanju in pisanju premalo izkoristijo in prehitro pristane v košu. Povedali so tudi, da bi si pri zbiralni akciji želeli zbrati več papirja, ampak je to težje, ker ga doma še vedno kurijo. Spoznali so nekaj dejstev o predelavi papirja in so glede na vse ugotovitve izdelali grafit s pomenljivim sporočilom: z 1 tono zbranega odpadnega papirja rešimo približno 17 odraslih dreves.

Grafit je nastajal v podaljšanem bivanju in pri EKOkrožku. Otroci so ga naslikali na karton in pritrdili na ograjo pred šolo, tako da ga lahko vidi vsak mimoidoči.

Upajo, da bo njihovo sporočilo spodbudilo k razmišljanju čim več ljudi, želijo si tudi donacije organizatorja. Kakorkoli se bo že izšlo, pri delu so izjemno uživali in bili na končni izdelek zelo ponosni.

Fotografirala in zapisala: Lidija Šajn

 

Oznake: , , , , , , , ,