Vedno z veseljem sodelujemo v projektih, ki otroke in mladino vzgajajo v odgovorno ravnanje in trajnostno naravnanost. Nagradni natečaj, ki pomaga osveščati o pomenu zmanjševanja zavržene hrane, zagotovo sodi mednje.

Zavržena hrana je danes eden izmed največjih globalnih okoljskih in družbenih izzivov. Večino posledic tudi tu nosijo najranljivejše skupine ljudi. Zato želimo spodbujati kulturo odgovornega odnosa do hrane.

Problematika zavržene hrane je kljub temu, da predstavlja pereč izziv, redko del vsakdanjih pogovorov. Le malokdo se zaveda, koliko neporabljene, pretečene ali celo sveže in še užitne hrane na koncu dneva pristane v smeteh. Obenem se pogosto ne zavedamo, da lahko že z majhnimi spremembami navad, kot je priprava jedilnika ali nakupovalnega seznama, dosežemo veliko.

V okviru projekta Hrana ni za tjavendan razpisujemo nagradni natečaj RECIKLIRANA KUHARIJA, kjer vas vabimo k oddaji inovativnih receptov na temo, kaj narediti iz živil, ki jih ne porabimo v celoti ali pa nam ostajajo ter jim bo potekel rok.

V novembru 2022 izvajamo izobraževanja v šestih razredih na matični enoti na Tovarniški, s katerimi želimo vzpodbuditi učence k oddaji originalnih receptov, ki jih bodo učenci skušali predstaviti na čim bolj originalen način.

Seveda pa lahko v nagradnem natečaju lahko sodelujete tudi ostali mladi kuharski mojstri.

KAKO LAHKO SODELUJETE?

Recept predstavite na kreativen način (fotokolaž, risbe, video posnetek, strip …), oddajte ga v elektronski obliki. PROSIMO, DA SVOJIM IZDELKOM, PRILOŽITE TUDI  RECEPT NATIPKAN V WORDU. V receptu jasno označite/napišite živila/jedi, ki jih reciklirate ter za kater obrok je jed namenjena (zajtrk, malica, glavna jed …). V kolikor pošiljate video, naj bo le ta dolg do 3 min.

Sodelujete lahko učenci iz vseh podružnic in iz vseh treh triad. Naprošamo le, da receptu priložite izjavo, ki naj jo podpišejo vaši starši.

OCENJEVANJE IZDELKOV:

Strokovna komisija bo ocenjevala inovativnost v povezavi s kreacijo in predstavitvijo recepta.

Zmagovalne recepte bodo ponovno skuhali in fotografirali LIDLovi kuharski mojstri. Zmagovalni recepti bodo objavljeni v knjižici Reciklirana kuharija. Spletne objave knjižic preteklih let, so vam na voljo na: https://ekosola.si/hrana-niza-tjavendan-22-23/.

Rok za oddajo receptov za Reciklirano kuharijo je 6. januar 2023. Izdelke oddajte na mail: maja.krzisnik@oslag.si, skupaj s podpisano izjavo vaših staršev.

NAGRADE:

Zmagovalnih 20 receptov prejme praktično nagrado podjetja Lidl Slovenija v vrednosti 30 EUR in objavo v knjižici Reciklirana kuharija.

Vabljeni k sodelovanju!

Pripravila: Maja Kržišnik