Ponedeljek je nizozemske in slovenske učence zopet povezal v skupnem ustvarjanju. Med izmenjavo so vsi učenci prebrali knjigo Sarah Crossan The weight of water, v slovenskem prevodu V zavetju vode. Njihovo doživljanje prebranega je služilo kot iztočnica za ustvarjalno izražanje na raznolikih delavnicah, na katerih so učenci razpravljali o šolskem nasilju, sprejetosti, življenju v romski skupnosti, odnosih in čustvih. Nastale so slike, pesmi, fotozgodbe, časopisni članki in refleksije, na katere so učenci lahko ponosni. Utrip dogajanja lahko delite z ogledom izdelkov na razstavi v šolski avli.

Kljub trdemu delu v preteklih dneh, intenzivnem druženju in nenehnem sporazumevanju z nizozemskimi partnerji učencem in njihovim staršem ni zmanjkalo energije ter dobre volje za še zadnje skupno druženje.

Na zaključni večerji so se družine gostiteljice zelo potrudile in pripravile pravo pojedino, vsi pa smo z zanimanjem opazovali videorazglednice z utrinki skupnih dejavnosti slovenskih ter nizozemskih partnerjev in fotografije, ki so nastale med celotno izmenjavo v Sloveniji. Družine so skrbno načrtovale tudi dejavnosti čez konec tedna in otroke popeljale na izlete na različne konce Slovenije. Hvala za vaš trud.

 

Besedilo: Nina Stropnik Kunič in Petra Radujko

Fotografije: Nina Stropnik Kunič, Petra Radujko, Veronika Zajc

 

Oznake: , , ,