V sredo, 6. novembra, smo se na povabilo Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor udeležili 1. mednarodne grafične kolonije EKralj. Našo šolo sta na koloniji zastopali učenki 7. razreda Manca Mehle in Lea Mehle.

Ob 7.40 nas je pred šolo skupaj z učenci iz Osnovne šole Škofljica pobral kombi in odpeljal proti Mariboru. V Mariboru smo se zbrali predstavniki 6.-9. razredov iz 17 slovenskih in ene avstrijske osnovne šole. Kolonija se je pričela s sprejemom in nagovorom gospe ravnateljice ter predstavitvijo poteka dneva. Spoznali smo značilnosti globokega tiska in sitotiska. Vsak učenec si je lahko izbral eno ali drugo delavnico, obema pa je bila skupna tema: grafični odtisi so nastajali na temo Po sledeh. Manca in Lea sta se odločili za suho iglo. To je tehnika globokega tiska, pri kateri v ploščo rišemo z ostro jekleno iglo. Barvo se vtre v izdolbene, poglobljene dele matrice, pred tiskanjem pa matrico površinsko očistimo. Matrico odtisnemo pod pritiskom grafične preše na navlažen papir. Ker risanje z iglo ni preprosto delo, smo se vmes okrepčali z malico in kasneje s kosilom. Kolonijo smo zaključili s pregledom vseh nastalih del in podpisom grafik. Po izjemno lepem, umetniško obarvanem dnevu smo se v Grosuplje vrnili v poznih popoldanskih urah.

Odprtje razstave v spomin Ervinu Kralju  in podelitev nagrad in priznanj za najboljše grafike bo 6. decembra 2019 na Osnovni šoli Toneta Čufarja Maribor.

Prispevek pripravila in fotografirala: učiteljica Eva Čampelj

 

Oznake: , ,