Z igro in zabavo pridobivamo izkušnje za življenje ter se tako na zabaven način učimo in naučimo. Recimo slovenski jezik! Saj vsi znamo govoriti slovensko, boste rekli. No, mi smo se naučili, da lahko v igri besedo tudi zaigramo in ji s tem damo še večji pomen. Prvošolci v povezavi s petošolci si širimo obzorja in krepimo slovenski jezik na različne načine.

Najprej so nam učenci 5. b-razreda zaigrali predstavo Prizori iz življenja stvari, v kateri so nastopali Nogavičnik, Rokavičnik in Nogavica. Učenci 1. a-razreda so navdušeni zapustili razred, petošolcem pa obljubili, da se bodo tudi oni potrudili in zaigrali z lutkami. Izdelali so lutke in pogumno, prvič, nastopili pred toliko gledalci. Zaigrali so Repo velikanko, Zrcalce, Zajček in repo. Ko so si ogledali naše predstave, so nas zelo pohvalili in povedali, da se še vedno spomnijo, kako so imeli oni v prvem razredu tremo pred nastopom. No, mi učenci 1. a-razreda je nimamo več. Slovenska beseda pa je lepa tudi v pravljici, in ker imamo prvošolci zares radi pravljice, so nam učenci iz 5. b napisali pravljice in nam jih prebrali v razredu. Pravljice, ki so jih napisali, so prave umetnije in prav zanima nas, kateri učenec bo postal slaven pisatelj. Prvošolci smo obljubili, da bomo tudi mi njim naredili čisto svojo skupno pravljico in jim jo prebrali. Pri branju nam bo pomagala še učiteljica, saj se branja šele učimo.

Na koncu pa vedno pride presenečenje, kot je sladica po dobrem kosilu. Učenci 5. b-razreda so naredili prave radijske igre. Da, prav ste slišali. V razred so prinesli majhen zvočnik, in namesto da bi na stolu sedel pravljičar, je iz zvočnika prihajal glas in slišali smo čisto pravo radijsko igro. Vsem tistim, ki berete ta članek, priporočamo, da se oglasite pri njih in jih poprosite, da vam igro predvajajo.

Da, slovenska beseda je najlepša in mi jo imamo v vseh oblikah radi. Naj kulturni duh veje v dnevu kulture 8. 2. 2019.

Fotografirala in prispevek pripravila: Tanja Galli

 

Oznake: , , , ,