»Hvala za naš super zajtrk!« je bilo sporočilo letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki se je po šolah odvijal v petek, 15. 11. 2019. Zahvala gre vsem kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne le za zajtrk, ampak za ves trud in vso hrano, ki jo lahko položimo na svoje mize.

V duhu tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki zajema kruh, maslo, med, mleko in jabolka smo tudi na DE Adamičeva preživeli petkov dopoldne. Učenci prvih razredov so zajtrkovali v jedilnici, kjer so na mize pogrnili bel prt, ter s tem podoživeli delček prehrambene navade iz preteklosti. S tem so poudarili spoštovanje do prejete hrane.

Učenke četrtih in petih razredov so v Eko kotičku pripravile predstavitev tradicionalnega zajtrka. Učenci so si predstavitev lahko ogledali. Ob dnevu slovenske hrane smo poudarili pomen zajtrka, pomen lokalno pridelane hrane ter pomen kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje.

Vsak grižljaj, ki ga naredimo, izraža povezanost z zemljo, zato bodimo hvaležni za lokalno pridelano hrano, ki nam je dana in do nje bodimo spoštljivi, saj ni samoumevna.

Prispevek pripravila: Romana Tesovnik

Fotografirala: Romana Tesovnik

 

Oznake: , , , ,