Ali ste vedeli, da je pobuda za Tradicionalni slovenski zajtrk nastala na Čebelarski zvezi Slovenije? Dobrodelno akcijo »En dan za zajtrk v vrtcih med slovenskih čebelarjev« oziroma tako imenovani medeni zajtrk, ki ga slovenski čebelarji izvajajo že vse od leta 2007, so na Čebelarski zvezi Slovenije želeli nadgraditi in vanjo vključiti tudi druge pridelovalce slovenske hrane. Tako so leta 2011 medeni zajtrk res nadgradili – v Tradicionalni slovenski zajtrk – in medu so se pridružili še maslo, kruh, mleko ter jabolko. Živila so prvo leto v celoti prispevala slovenska živilska podjetja, čebelarji in kmetje. Projektu na pot je bil izdan tudi poseben časopis, ki je vključeval pomembne izobraževalne vsebine in so ga prejeli vsi otroci v šolah. (Povzeto po sporočilu za javnost, Čebelarska zveza Slovenije.)

V petek, 18. novembra 2022, je potekal že 12. Tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako leto ga nestrpno pričakujemo in tudi letos je bilo tako. Seveda v času tradicionalnega zajtrka posebno pozornost namenimo čebelam, saj se zavedamo, da brez njih ne bi imeli hrane. Še posebej dejavni so bili učenci 1. in 2. razreda, tako pri pouku kot v času podaljšanega bivanja. Pri likovni umetnosti so ustvarjali na temo čebel in tradicionalnega zajtrka, seveda pa so tudi plesali in prepevali legendarnega Čebelarja. V PB 1 so izdelali lične pogrinjke, v PB 2 pa čebelice iz odpadne embalaže. Tretješolci so v PB 3 posebno pozornost namenili izobraževalni vsebini o pomenu in življenju čebel. »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi,« je dejal Albert Einstein. 

Letošnji tradicionalni zajtrk je odlično uspel in že komaj čakamo naslednjega. Za dobrote se zahvaljujemo kmetiji Duša (mleko in maslo), pekarni Nonina špajza (ekološki črni kruh), kmetom iz Zadruge Koreninica (jabolka) in lokalnim čebelarjem.

Prispevek: Stanka Erjavec

Fotografije: Maja Mišič, Kristina Klinc, Stanka Erjavec

 

Oznake: , , ,