»Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije, naš območni koordinator je Izobraževalni zavod Cogitamus.  Projekt se izvaja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja. (https://tvu.acs.si/sl/predstavitev/)

Letos smo pri projektu Tedni vseživljenjskega učenja, ki je trajal od 9. maja do 12. junija, izvedli pet različnih dejavnosti. Skupaj smo se naučili veliko novega.

Šivanje gumbov – učenje mlajše generacije

Učenci 5.a razreda so se pri gospodinjskem pouku naučili šivanja gumbov, naučili so se kako prišiti različne gumbe, na kaj morajo biti pozorni pri šivanju in kako estetsko prišiti gumb. Izdelek so odnesli domov in ga podarili družinskim članom. Učenci so se naučili spretnosti, ki je bila včasih starim staršem nekaj vsakdanjega.

Izdelava vaz iz odpadne embalaže – izdelava za družine

Ekološko ozaveščenost spodbujamo skozi ves čas izobraževanja. Učenci na različne načine spoznavajo, kako lahko poskrbijo za čistejše in nam bolj prijazno okolje. V 1. razredu smo iz odpadne stekleničke in odpadnega papirja za svojo družino izdelali vazico, katero je vsak učenec odnesel domov in z njo razveselil družino.

Dramska igra – Letni časi

Učenke 4. in 5. razreda, ki obiskujejo dramski krožek so v mesecu maju prvošolcem zaigrale dramsko igro z naslovom Letni časi. Scenarij je oblikovala mentorica dramskega krožka Germana Mehlin, vsebino dramske igre pa učenka 5. razreda. S skupnimi močmi je nastala krasna predstava. Učenke so prvošolcem predstavile delo pri dramskem krožku.

Lutkovna predstava – Trije metulji

Z učenci 1. razreda smo preko celega šolskega leta z različnimi dejavnostmi sodelovali s predšolsko skupino Krtki, vzgojno varstvenega zavoda Kekec Grosuplje, enota Zvonček. Prvošolci so jim zaigrali češko ljudsko pravljico z naslovom Trije metulji. Prvošolci in otroci skupine Krtki so izdelali izvirna darilca in jih ob koncu predstave podarili drug drugemu.

Gibanje in učenje

Šolska knjižničarka Manja Grad je prvošolcem predstavila različne vrste knjig s športno vsebino. V načrtovanem tednu smo namenili dan namenjen svetovnemu dnevu športa. Pri pouku smo učne vsebine spoznavali s pomočjo uporabe Fit aktivnih metod, saj sodelujemo pri mednarodnem projektu Fit Slovenija, katerega avtorica je ga. Barbara Konda.

Učenke in učenci so se za vse dogodke zelo potrudili z željo po novem znanju in aktivnem sodelovanju. Zahvaljujem se vsem sodelujočim za uspešno izpeljan projekt.

Koordinatorica projekta TVU: Anja Mrak

Fotografije: učiteljice Tanja Žagar, Stanka Erjavec, Anja Mrak

 

 

 

Oznake: , , ,