V dneh, ko se spominjamo rojstva naše države in ko se bliža konec pouka, si pozornost zasluži tudi športni dosežek, v bistvu kar presežek leta. Sedmošolec Val Borštnik je na državnem atletskem prvenstvu postal prvak v teku na 60 m, tako da je uradno najhitrejši sedmošolec v državi.

V letu 2005, ko je rojen Val, se je v naši državi rodilo natančno 9355 dečkov, kar pomeni, da je imel v konkurenci skoraj 10 tisoč tekmecev.

Val se je zelo elegantno prebil skozi prvo sito, ko je zmagal na področnem prvenstvu, kljub precej skromnemu startu. Na finalno tekmovanje v Žalcu se je uvrstil z najboljšim časom, česar mu učitelji seveda nismo povedali, in z zavedanjem, da mora izboljšati začetek teka s startnih blokov. Na razpolago je imel vsega 10 dni, tako da je ta pomembni sprinterski element vadil skoraj vsak dan.

V finale se je tako lahko odpravil zelo samozavestno.

Kvalifikacijski tek v finalu v Žalcu je bil podoben teku na področnem prvenstvu, slab začetek in izjemen tek v cilj, kar je bilo vseeno dovolj za najboljši čas predteka in vlogo prvega favorita velikega finala.

Med dveurnim čakanjem na finale se je uspel umiriti, se čisto osredotočiti na svoj nastop, in ko je prvi start spodletel zaradi prehitrega začetka enega od tekmecev, ga to ni niti najmanj zmotilo.

Ko je startna pištola počila še drugič, je bliskovito potegnil iz štartnih blokov, si takoj pritekel nekaj prednosti pred tekmeci, nato pa z izjemno hitrostjo prednost le še povečeval in v cilju ni bilo nobenega dvoma, da je Val zanesljivi zmagovalec.

Sledilo je le še nestrpno čakanje na podelitev zaslužene medalje.

Poleg Vala so se na športnem področju izkazali še številni naši učenci in učenke.

Če ostanemo pri atletiki, moramo omeniti tudi odličen dosežek Nejca Velepiča, ki si je v teku na 300 m pritekel malo manj sijočo, a odlično bronasto medaljo.

Tudi Tilen Kastelic se je izkazal na državnem prvenstvu. V skoku v daljino je osvojil 9. mesto. Oba sta si prislužila tudi zlato priznanje za športne dosežke.

Izkazali so se tudi naši strelci, ki so osvojili naslov državnega prvaka med mlajšimi učenci. Šolo so zastopali Mark Rombo, Tinkara Andročec in Luka Hren. Mark Rombo je osvojil naslov državnega prvaka tudi med posamezniki, Tinkara Andročec pa je osvojila srebrno medaljo.

 

Besedilo: Igor Thaler

Video posnetka: Igor Thaler

 

Oznake: , , ,