V sredo, 19. 10. je potekal naravoslovni dan za sedmošolce. Vsako šolsko uro so preko delavnic, ki so jih organizirali in vodili profesorji in dijaki izobraževalnega center BIC Ljubljana, spoznavali poklice.

V učilnici spoznavanje poklica peka in slaščičarja, so učenci izdelovali pletene pekovske izdelke. V šolski kuhinji so izdelke spekli, učenci pa so se z njimi posladkali po končanem naravoslovnem dnevu.

V gospodinjski učilnici so učenci spoznavali pomen zdravega prehranjevanja in si pripravili mlečni riž  z banano, mletimi lešniki, kakavov, kokosom in mandljevimi lističi.

Na delavnici naravovarstvenih poklicev so dijaki in profeosrica predstavili vzorčenje bentoških nevretenčarjev. Pri praktičnem pouku naravovarstveni tehniki vrednotijo ekološko kakovost vodotokov ravno s pomočjo bentoških nevretenčarji. Kako? To skrivnost so učencem izdali na delavnici.

Učenci so tudi »Potovali z ladjo v novi svet«. Na delavnici so razvijali zavedanje, kaj je v življenju res pomembno. Spraševali so se, kako  potrošniški svet vpliva na naše prepričanje in kaj res potrebujemo za življenje.

Peta delavnica je bila namenjena spoznavanju poklica živilsko prehranski tehnik. Pri tem poklicu je pomembna senzorika in čutni organi. Učenci so prepoznavali štiri okuse (kislo, slano, sladko, grenko) preko testnih vodnih raztopin z minimalnimi koncentracijami. Na koncu so senzorično ocenili  vzorce mlečne čokolade petih različnih proizvajalcev.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Prispevek pripravila in fotografirala: Metka Goričar