Kulturni dan je dan, ko lahko izobesimo slovensko zastavo in zapojemo slovensko himno, so rekli učenci. Kaj vse je kulturno in kako lahko ta poseben dan obeležimo, pa smo se poskušali naučiti tudi v šoli.

Učiteljici sta za starše posneli čisto kratek »slovenski film«, v katerem so se učenci predstavili in povedali, zakaj radi hodijo v šolo. V torek sta učence odpeljali v Mestno knjižnico Grosuplje, kjer jih je pričakala gospa knjižničarka Tanja Zavašnik. Najprej so si učenci ogledali, kje si lahko izposodijo knjige, nato pa v pravljični sobi spoznali različne pravljične like, knjige, ki se odprejo v grad, princeskin vrt, v katerem je bilo vrteče kolo in narobe pravljice. Ste vedeli, da je bil volk zaposlen pri Rdeči kapici kot čistilka in da ni več jedel mesa? No, vse to in še več nam je povedala gospa knjižničarka.

Želodčki so nam že pošteno krulili, a preden smo odšli na malico, smo si še ogledali Koščakovo sobo. Koščak je bil velik gospod, zaradi katerega imamo danes v Grosuplju železniško postajo. Če stojite pri vhodnih vratih Koščakove hiše, vam pogled seže naravnost na železniško postajo. Zapomnili smo si tudi to, da je bil drevored zasajen zato, da ne bi gospodične, ki so se pripeljale z vlakom, hodile po soncu.

Za zaključek tedna pa smo imeli razredno prireditev ob kulturnem prazniku. Veliko smo se naučili o našem največjem pesniku Francetu Prešernu in ga za konec tudi narisali.

Prispevek uredili in pripravili: Tanja Galli in Jana Kos

Fotografirala: Jana Kos

 

Oznake: , , , ,