Današnji dan je bil namenjen potepanju po zahodni Holandiji, obiskali smo namreč pokrajino Zeeland. Na poti nas je gosta megla sicer nekoliko prikrajšala za ogled pokrajine, a dobre volje nam ni manjkalo.

Naš prvi postanek je bil v muzeju Watersnood, ki je posvečen veliki poplavi iz leta 1953, ki je spremenila odnos Nizozemcev do vode in njihove dežele. Učenci so si po uvodnem predavanju lahko ogledali kratek dokumentarec, nato pa so samostojno raziskovali muzej. V različnih prostorih so se lahko seznanili z zgodbami preživelih, njihovimi predmeti ter s posledicami velike poplave. Seznanili so se z načinom odpravljanja posledic te naravne nesreče, hkrati pa pogledali v sedanjost in prihodnost sobivanja človeka z vodo. Preizkusili so se lahko v gradnji nasipov in se soočili z izzivom, kako ravnati v primeru poplave.

Pot smo nadaljevali proti umetnemu otoku Neetle Jans, kjer smo si lahko ogledali, kako so zgradili prav posebne zapornice ter tako ne samo zaščitili svojo državo pred nadaljnjimi poplavami, ampak tudi obvarovali naravno okolje.

Malo nas je prepihalo, a vseeno smo se naučili veliko novega. Hkrati pa smo se tudi malo pozabavali, saj je bilo nekaj centimetrov snega ravno dovolj za nekaj snežnih vragolij. Domov smo se vrnili malce utrujeni, a zadovoljni in pripravljeni na popoldanske dejavnosti z nizozemskimi partnerji.

 

Besedilo: Nina Stropnik Kunič, Petra Radujko

Fotografije: Veronika Zajec, Nina Stropnik Kunič, Janja Zupančič, Petra Radujko

 

Oznake: , , ,