V naši šoli sta 1. razred in 5. razred tesno povezana, tako prostorsko, saj sta učilnici ena poleg druge kot tudi prek druženja. Že na prvi šolski dan jih petošolci lepo pospremimo in jim zaploskamo ob koračnici, ko slovesno preskočijo 1. razred. Ob tednu otroka, ko se že malo spoznamo, pa petošolci postanemo varuhi prvošolcem. To je poseben dogodek. Svečano jih sprejmemo v razred, jim pripravimo kratek kulturni program in jim obljubimo, da bomo dobri in vzorni varuhi.

Prvošolci in petošolci PŠ Št. Jurij se dobro znajdemo v vlogi varuha ali varovančka. Svojo vlogo odgovorno in skrbno izvajamo prek dnevnih srečanj, majhnih presenečenj, skupno igro med odmori, skupnimi pohodi izven šole, druženjem na igrišču …

Naše prijateljstvo se prepleta ves čas. Letos petošolci sodelujemo v projektu Spodbujajmo prijateljstvo, ki poteka pod okriljem Društva za trajnostni razvoj. Glavni partner projekta je družba BTC. To je projekt, ki spodbuja prijateljstvo, druženje in z veseljem se takemu projektu pridružimo. Ves čas se trudimo, da spodbujamo prijateljstvo. Letos je rdeča nit pogled otrok na prijateljstvo. Razmišljali smo, kaj nam to pomeni, kaj je za nas prijateljstvo.
Omenjamo eno dejavnost v sklopu našega druženja, ki je bila zares veliko presenečenje. Pri slovenščini smo napisali personalizirano zgodbo oziroma pravljico, v kateri je glavni lik varovanček. Zelo smo se potrudili, pisali smo lepo, s čim manj pravopisnimi napakami, nismo pozabili tudi na ilustracijo.
Nato smo se s prvošolci dobili na zunanjem igrišču in jim prebrali svoje zanimive zgodbe.
Zadovoljni smo bili prav vsi. Ugotovili smo, da je bilo vredno vsakega truda. Veselimo se skupnih doživetij z našimi prvošolci in z veseljem smo njihovi varuhi vse od tedna otroka. Prijateljstvo se krepi, zgodba in naši skupni trenutki pa ostajajo za spomin …

Fotografirala: razredničarka 5. a J

Prispevek pripravili: učenci 5. a J z razredničarko 

 

Oznake: , , , , ,