Tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

Letošnje šolsko leto je potekalo že 21. tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Pod okriljem Zveze društev diabetikov Slovenije tekmovanje poteka na dveh ravneh – šolski in državni.

Za uvrstitev na državno tekmovanje je bilo na šolskem tekmovanju potrebno doseči najmanj 37 točk od skupno 40. Za osvojitev bronastega priznanja so morali učenci doseči najmanj 31 točk. Čeprav gre za tekmovanje, štetje točk in uvrstitve niso glavni namen. Bistvo je, da se učenci seznanjajo z eno težjih sodobnih civilizacijskih bolezni, ki je razširjena po celem svetu, število bolnikov pa neusmiljeno narašča.

Oblik sladkorne bolezni je več – najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2. Na pripravah na tekmovanje se naučimo, s katerimi preventivnimi ukrepi v vsakdanjem življenju lahko razvoj te bolezni preprečimo ali vsaj odložimo, spoznamo tudi sladkorno bolezen samo. Če človek že ima sladkorno bolezen, mu znanje omogoči, da sam vodi bolezen in ne obratno.

Učenci svoje znanje širijo tudi v svoje domove, kjer kot laiki osveščajo svoje bližnje in prijatelje o pomenu zdrave prehrane in pomenu vsakodnevnega gibanja, saj oboje prispeva k preprečevanju bolezni in pomaga pri obvladovanju že nastale bolezni.

Na šolskem tekmovanju, ki je potekalo v mesecu oktobru, je letos sodelovalo le pet učencev, štirje so prejeli bronasta priznanja, učenki Pavlini Šifrar pa se je uspelo uvrstiti na državno tekmovanje.

Na državnem tekmovanju je sodelovalo preko 250 slovenskih osnovnih šol, potekalo je na treh lokacijah – Zagorje ob Savi, Izola in Murska Sobota. Hkrati se je na istih lokacijah odvijalo tudi tekmovanje srednješolcev.

Pavlina je v soboto, 16. 11. 2019, prišla v Zagorje z velikimi pričakovanji, saj se je na tekmovanje pripravljala zelo intenzivno. Pred tekmovanjem smo si ogledali prireditev, ki jo je s svojim prihodom podprl župan Zagorja in v svojem nagovoru poudaril pomen tovrstnega znanja v vsakdanjem življenju. Svoj pogled na nevarno bolezen je predstavila tudi zdravnica diabetologinja. Po prireditvi je sledil glavni del ­­- pisanje testa. Pavlina je imela takoj po tekmovanju mešane občutke, vendar so uradni rezultati potrdili njeno izjemno znanje, saj je osvojila zlato priznanje. Tako se je uvrstila med 32 prejemnikov zlatih priznanj od skupno 505 tekmovalcev na državnem tekmovanju.

 

Prispevek pripravila: Estera Thaler, mentorica

 

 

Oznake: , , , ,