Pri urah družbe smo se v 4. c A pogovarjali o pravicah in dolžnostih ter sodelovanju med ljudmi. Prišli smo do ideje, da izvedemo razredno decembrsko akcijo in obdarimo otroke v Večnamenskem centru v romskem naselju Smrekec v Grosupljem. V ponedeljek, 23. 12. 2019, smo se po malici peš odpravili v naselje in razveselili otroke z majhno pozornostjo. Pripravili smo kratek program za tamkajšnje predšolske otroke. Zaigrali smo jim na glasbene palice, deklamirali pesem, plesali ter predstavili kratko igrico. Hvala učiteljicam v večnamenskem centru, ki deluje v okviru projekta Skupaj za znanje, da so nas tako toplo sprejele. Pripravile so nam čaj in piškote, da smo se pred odhodom nazaj v šolo lahko še okrepčali.

Učenci so o obisku takole razmišljali:

Danes smo odšli v romsko naselje. Šli smo v velik kontejner, kjer nas je pričakalo nekaj otrok. Bila sem presenečena, ko sem vstopila vanj. Nisem vedela, da so tako ustvarjalni. Posneli so celo svoj filmček. Otroke smo obdarili z raznimi igrami, ki smo jim jih čisto sami podarili. Zelo sem se imela lepo. (Vita)

Spoznal sem, da ljudje nimajo enakih pravic, a bi jih morali imeti. Naučil sem se, da se moramo do Romov bolje obnašati, saj živijo čisto drugače kot mi, a vendar nimajo tako slabo, kot sem mislil, da je.

Tam mi je bilo zelo všeč. Najprej sem mislila, da bo zelo veliko otrok, a bilo jih je zelo malo. Zadovoljni so bili s prihodom in darili, ki smo jim jih podarili. Vsak si zasluži lep božič. (Zoja P.)

Spoznal sem, da sem imel napačno mnenje o Romih. Ko sem prišel v to naselje in videl kontejner, sem bil prepričan, da so revni. Ob vstopu v kontejner sem spremenil svoje mnenje. Bil sem zelo presenečen. Spoznal sem, da če zunaj ni lepo, je lahko znotraj.

Bilo je zelo lepo. Vesela sem, da smo šli na obisk. Tudi učiteljica je bila navdušena, ko nas je videla. Otroci so bili zelo veseli, ko so dobili darila. Učenci pa so bili veseli živali, ki so jih videli v naselju. (Lupita)

Ko je učiteljica dejala, da bomo odšli v romsko naselje, mi je bilo malo čudno. Ko smo prišli tja, mi je bilo čisto v redu. (Marijana)

Prispevek pripravili: učenci 4.c-razreda in njihova razredničarka

Fotografirale: Vida Turk, Zvonka Pekolj, Antonela Vovk

 

Oznake: , , , ,