V okviru izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane smo v petek, 9. 9. 2022, obiskali sejem Narava-zdravje. Dogodek je potekal v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Namen ogleda sejma je bil spoznavanje različnih vsebin predmeta: gastronomska načela, zdrava prehrana, prehranske navade in postopki priprave hrane. 

Ob prihodu so nas presenetile številne stojnice. Že na samem začetku so učenke lahko pokazale svoje kuharske veščine, saj so na stojnici s pomočjo vrhunske posode pripravile slastne prigrizke. Nadaljevali smo z ogledom priprave jedi, številne stojnice so nudile tudi degustacijo lokalno pridelanih živil in jedi: sir, sadni sok, salame, jabolka, piškoti brez glutena, palačinke, sladoled iz čičerike (brez laktoze), jedi iz ajde (ajdove kokice). Zabavna in poučna je bila predstavitev užitnih in strupenih gob. Na eni izmed stojnic smo se ukvarjali celo s sajenem fižola in spoznali pridelavo oljčnega in bučnega olja.

Istočasno je potekal tudi Otroški bazar, kjer so se učenke lahko udeležile številnih dejavnosti. Največ zanimanja je bilo za fotografiranje na policijskem motorju. S policistom smo preverjali prstne odtise, povsem od blizu smo se srečali s kraljevim pitonom in ptičjim pajkom. Ogledali smo si tudi robote in bili poučeni o njihovi uporabi v praksi.

Med ogledi pa so nas zabavale številne maskote, s katerimi smo se lahko družili in poklepetali. Tako smo kljub petkovim poznim popoldanskim uram teden zaključili nasmejani in dobre volje.

Prispevek in fotografije: Estera Thaler

 

Oznake: , , , ,