Travnički so že zeleni,
rožice so razcvetene,
pojd’mo le kosit,
vse prijatelje gor budit!

Travnički so pokošeni,
rožice so pomorjene,
zdaj pa le domov,
saj že skoraj zarja bo.

(slovenska ljudska)

Na prijeten sončen petek, 24. 5. 2019, smo se učenci 1. razredov odpravili na travnik. Pot nas je vodila mimo Sončnih dvorov proti Selu pri Šmarju. Najbolj smo se razveselili sonca in toplega ozračja, kajti letošnji maj je v vremenskem pogledu nekaj posebnega. Povprečna temperatura bo najnižja po letu 1991. Najbolj pa bo letošnji zadnji pomladni mesec izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur.

Radovedni, vedoželjni, pogumni in razposajeni otroci so si ogledovali travniške živali, rastline, prisluhnili naravi, dobro pogledali skozi povečevalno steklo ter občutili rahlo sapico, toploto, travne bilke, premikanje drobnih živalic med prsti … Vsi skupaj smo se strinjali, da travnik z veseljem še kdaj obiščemo in raziščemo čudovito naravo.

Igor iz 1. b-razreda pa je povedal:

“Najprej sem učiteljici pokazal pot do svojega bloka. Za nazaj smo se ustavili pri Blaževi hiši. Hotel sem videti krave, a sem videl le njegovega kužka. Všeč mi je bilo, ko je po poti blizu travnika pripeljal traktor, ki je bil zelo velik. Ko sem bil na Štajerskem, sem se že peljal na traktorju. Na travniku sem videl dve pikapolonici. Všeč mi je bilo, ko smo se lahko tudi igrali in tekli po pokošeni travi. Ko je Jakob na travniku nekaj premaknil, je bilo spodaj 100 mravelj. Dobro sem si jih ogledal. Z Lejlo sva jih opazovala s povečevalnim steklom. Mravlje živijo pod zemljo, ven pa pridejo nabirat hrano. Zelo so mi bile všeč tudi marjetice.”

Prispevek pripravila in fotografirala: B. Bobnar

 

Oznake: , , ,