V četrtek, 6. 12. 2018, smo petošolci v okviru krožka Eksperimentalnica obiskali Institut Jožefa Stefana v Ljubljani. Tam nas je pričakala Mojca, ki nam je povedala nekaj o sami ustanovi. Izvedeli smo, da je bil Jožef Štefan raziskovalec, fizik in matematik in da na njegov rojstni dan,  24. marca, potekajo dnevi odprtih vrat. Takrat si lahko ogledamo laboratorije in še vrsto drugih zanimivosti, ki potekajo na institutu. Nato smo se odpravili do rezervoarja za tekoči dušik. Izvedeli smo, da moramo dušik, če ga želimo utekočiniti, ohladiti na –196 ˚C. Odšli smo do laboratorija. Ogledali smo si poskus z balonom. Balon smo postavili v tekoči dušik, kar naenkrat se je balon skrčil, in ko smo ga vzeli iz posode, se je zopet napihnil. Podobno smo naredili tudi z drevesnimi listi: ko smo list vzeli iz tekočega dušika in ga zmečkali, se je ta zlomil na drobne koščke, kot da bi bil iz stekla. Najzanimivejše pa je bilo, ko smo na roki prižgali milne mehurčke, napolnjene z vodikom. Izvedli smo še nekaj zanimivih poskusov, pri katerih smo se veliko naučili in neizmerno uživali.

Še nekaj vtisov naših učencev:

Bilo je zanimivo in zabavno, naučili smo se veliko novega, najbolj všeč nama je bila dušikova fontana. (Aneja in Manca, 5. a)

Bilo je super, zanimivo in poučno. Naredili smo poskus, tako da nam je za trenutek »zagorela« dlan. (Lara, 5. a)

Bilo je zanimivo in poučno. Všeč mi je, da smo obiskali inštitut. Izvedel sem veliko o dušiku. Priporočam obisk vsem tistim, ki obožujejo eksperimente. (Maks, 5. a)

Besedilo in slika: Petra Skočir

 

Oznake: , , ,