Petošolci s Tovarniške te dni pri predmetu družba obravnavamo dinarsko-kraške pojave, zato je ravno prav, da smo imeli v tem času možnost spoznati nekaj koščkov naše bližnje okolice ter znanje povezati in združiti ter mu dodati še ščepec naše pestre zgodovine.

Pred ogledom tabora Cerovo smo se kratko ustavili pri kapeli Sv. Antona Puščavnika iz Egipta, h kateremu so se naši predniki priporočali za zdravje živine, mladeniči in mladenke pa za dobrega partnerja. Nato smo se nekoliko povzpeli k obrambnemu zidu, ki je prebivalce in njihovo skromno imetje, predvsem semena za pridelke, branil med turškimi vpadi. Ugotovili smo, da so bili časi težki. Razen turških vpadov, ki so za sabo pustili številne požgane vasi, se je leta 1480 pojavila še suša, ko od aprila do decembra ni padlo nič dežja. Čez 50 let so se pojavili hudi navali kobilic. Toda kmetje so bili trpežni in povezani v močno skupnost. Izvedeli smo, da je nam bližnja Ponova vas svoje ime dobila po tem, ko je bila ponovno zgrajena.

Znotraj obzidja je manjša cerkvica sv. Nikolaja z izjemno natančno narejenimi neobnovljenimi freskami, lepo ohranjenimi do danes. Podložniki so jo dali narediti, da bi prikazali, kako si predstavljajo maševanja, saj so bila le-ta v latinskem jeziku. Upoštevati moramo, da v tistih časih ni bilo moč dobiti trgovinskih barv, temveč so freskarji steno grobo ometali, z granulacijo pa so s starim apnom in naravnimi pigmenti pridobili barve. Oltar je star 400 let, obnovljen, v baročnem stilu.

Razveselili smo se tudi ogleda Županove jame. Ta uje sestavljena iz 8 dvoran, od tega je 7 odprtih za turiste, 1 pa za raziskovalce. Odkril jo je župan Janez Perme. Videli smo netopirje podkovnjake, ki so ta trenutek še v fazi spanja in se bodo počasi začeli prebujati in zapuščati jamo. Navdušeni smo bili nad čudovito podobo kapnikov, ki že na sto tisoče let ustvarjajo skulpture, ki burijo domišljijo. Prehodili smo prek 900 stopnic in se nekajkrat sklonili pod nizkimi stropi. Ko smo prišli ven, so se nam telesa ogrela na pomladno temperaturo.

Res smo navdušeni, koliko bogastva nam ponuja naša bližnja okolica.

Besedilo: Vida Turk

Fotografije: Vida Turk, Romana Tesovnik

 

 

Oznake: , , , , , ,