V tem šolskem letu smo se v 5. a Podružnične šole Žalna odločili, da bomo sodelovali v projektu Naravni parki Slovenije. Predvsem zato, ker smo vključno z učiteljico veliki ljubitelji narave. Skozi reševanje zabavnih in poučnih nalog na spletnem portalu bomo spoznavali pisan svet cvetlic alpskega, panonskega in sredozemskega sveta. Spoznali bomo tudi, zakaj so ogrožene in kako jih lahko ohranimo. Aktivnosti bodo potekale od novembra 2021 do aprila 2022.

Za uvodno motivacijo nas je pred počitnicami obiskala področna svetovalka območne enote Krajinskega parka Radensko polje Tina Stepišnik. S seboj je prinesla kar nekaj dvoživk, preden se te živalce odpravijo v svoja prezimovališča, kjer bodo otrple preživele zimo.

Zelena rega, močerad, krastača in sekulja so stalni prebivalci Radenskega polja. Otroci so se jih lahko tudi dotaknili in živalcam je bilo všeč, ko so jih otroci mirno opazovali.

Gospa Tina je otroke povabila k akciji prenašanja žab čez cesto, ki jo letno izvajajo tudi na Radenskem polju. Razveselila nas je s promocijskim materialom, med drugim tudi z didaktično igro.

Veseli nas, da imamo v domači pokrajini toliko naravne lepote in prav je, da jo ohranimo čim bolj neokrnjeno. Ste vedeli, da je v Sloveniji zavarovano 13 % ozemlja?

Več zanimivosti lahko najdete na spletnem portalu naravnih parkov Slovenije: https://www.naravniparkislovenije.si/slo .

Zapisala: T. P. B.

Fotografirala: T.P.B.

 

 

Oznake: , , , , ,