Ker so kuharice na naši enoti izpostavile problematiko prevelike količine zavržene hrane pri kosilu, hkrati pa smo učitelji podaljšanega bivanja želeli doseči zglednejše vedenje učencev v jedilnici, smo v mesecu decembru začeli s prav posebnim vsakomesečnim tekmovanjem.

Tekmovanje poteka med posameznimi skupinami podaljšanega bivanja (imamo osem skupin), vedenje učencev pa kuharice vsak dan ocenjujejo na podlagi določenih pravil. Ta pravila smo učitelji podaljšanega bivanja učencem predstavili kot namige kuharic, kako do boljših ocen. Namigi so naslednji:

– V jedilnico pridete v koloni in v tišini.

– Kuharice ob vstopu v jedilnico pozdravite.

– Med kosilom mirno jeste in se ne pogovarjate.

– Ko pojeste, za seboj pospravite pladenj, se usedete na svoje mesto in mirno počakate, da vsi ostali pojejo.

– Po kosilu počistite mize in pospravite stole.

– Jedilnico zapustite v koloni in se tiho vrnete v učilnico.

Kuharice vsak konec meseca izberejo zmagovalno skupino (ali več njih) in jih nagradijo s sladkim presenečenjem. Po treh mesecih je že opazen napredek, kar je potrdila tudi vodja kuhinje Nataša Kastelic:

»Otroci so tekmovanje vzeli zelo resno. V tem času smo opazile, da otroci v miru pojejo veliko več kot pred tem. Posledično se je zmanjšala količina zavržene hrane. V jedilnici pa je zdaj tudi veliko bolj mirno.«

S tem projektom želimo doseči predvsem to, da bi kulturno vedenje v jedilnici in spoštljiv odnos do hrane učencem postala navada, predvsem pa upamo, da nam uspe še zmanjšati količino zavržene hrane.

Prispevek pripravila in fotografirala: Jasna Mehle

 

 

 

Oznake: , ,