Pri izbirnem predmetu Šolsko novinarstvo smo se odločili, da bomo naredili intervju z našo šolsko knjižničarko, saj nas je še posebej zanimalo, kako na šoli deluje bralni klub za učitelje, ki ga vodi naša knjižničarka, ga. Sabina Vidmar. Ker sem se odločila, da bom pripravljala prispevke o knjigah, sem se z veseljem javila, da opravim to delo. Pred tem pa mi je učiteljica izbirnega predmeta, Jožica Pečnik, svetovala, da preberem knjigo Val, Todda Strasserja, ki so jo člani bralnega kluba izbrali za naslednje srečanje in me je tudi prijazno povabila, da se srečanja udeležim. Srečanja sem se udeležila in bila sem navdušena, zato sem se na intervju tudi veliko lažje pripravila.

Pogovor sva opravili v šolski knjižnici.

 

 Od kod ideja bralnega kluba za učitelje?

Ideja je nastala spontano, ko smo se z učiteljicami slovenskega jezika dogovorili, da se bi lahko srečevali in pogovarjali o prebranih knjigah.

(Foto: Jasmina Šabić)

Kdaj ste začeli z bralnim klubom?

Bralni klub za učitelje poteka na naši šoli že šesto leto. Brali in pogovarjali smo se o različnih knjigah, če naštejem le nekatere: Simonove priče, Zvezdica, Neroda, Sin, Strast do nevednosti, Nikoli ne reci, da te je strah … Prebirali smo tudi knjige, ki so v javnosti dvignile veliko prahu, in sicer Elvis Škorc, genialni štor, Evangelij za pitbule …

Lansko šolsko leto pa smo na srečanja povabili tudi učence devetošolce, ki radi berejo in tako smo se pogovarjali o knjigi Eden od nas laže (K. M. McManus).  Letos pa smo ponovili srečanje z devetošolci, skupaj smo se pogovarjali o knjigi Val (T. Strasser) in o tem, kako veliko moč ima lahko skupina … Skratka, knjižna polica bralnega kluba se šibi od mnogih knjig, ki smo jih že prebrali.

Kakšen pomen imajo ta srečanja za vas?

Zdi se mi, da nas tovrstna srečanja obogatijo in glede na odzive drugih je to vredno ponavljati iz leta v leto.

Kako izbirate knjige?

Knjigo izberem sama ali učenci in učiteljice, ki obiskujejo klub. Idejo za knjigo Val mi je dala učiteljica zgodovine, ki je knjigo prebrala. Ko sva se pogovarjali, sem se odločila, da je to prava knjiga za srečanje z učenci, učenkami in učiteljicami.

Ali načrtujete še kakšno tako srečanje?

V letošnjem šolskem letu je predvideno še eno  srečanje, mogoče dve. V knjižnici pa poteka tudi knjižničarski krožek in mnogo drugih dejavnosti in dogodkov.

Ali ste se že odločili za naslednjo knjigo?

Da. Naslednjo knjigo je predlagal učenec in sicer roman Babica vas pozdravlja in se opravičuje  (F. Backman ).

 (Foto: Jasmina Šabić)

 

Ali bi radi imeli še več ljudi na bralnem klubu?

Učiteljic, ki so vpisane v bralni klub, je kar veliko. Na srečanje jih vedno pride ravno prav. Če bo zanimanje še večje, bomo oblikovali dve skupini.

Koliko časa še mislite imeti ta klub?

Bralni klub bo na šoli, dokler bo interes in kot kaže, ta ne pojenja, ampak nasprotno – raste.

Ali vas bralni klub veseli?

Zelo me veseli in vsakič znova si zastavljam nove izziv.

(Foto: Jasmina Šabič)

 

Kaj naj ob zaključku prispevka dodam? Osebno prijetno izkušnjo in branje je zakon!

In gospa knjižničarka, najlepša hvala za vašo pripravljenost in voljo!

 

Še veliko prijetnih in uspešnih srečanj bralnega krožka na OŠ LA Grosuplje vam želim(o)!

 

Napisala Sandra Jurčić, 8.b

 

Oznake: , , , , , , ,