December je čas praznovanj, skupnih druženj, obdarovanj …

Šentjurski učenci so bili v letu 2018 zelo pridni, zato so jim decembrski dobri možje pripravili zares veliko presenečenje. V petek, 14. 12. 2018,  je PŠ Št. Jurij namreč gostila Hiško eksperimentov in tako postala pravo središče znanosti za en dan. Vse skupaj se je začelo v telovadnici, v kateri sta svečano zadoneli šolska himna in himna Hiše eksperimentov.

Vabljeni k poslušanju na spletni strani Hiše eksperimentov.

Gospa ravnateljica, vodja šole in predstavnica Hiše eksperimentov so nam zaželele obilo raziskovanja, učenja, kritičnega razmišljanja in užitkov pri izvedbi petdesetih poskusov, ki so nas čakali v telovadnici. Postavljali smo most iz penastih gradnikov, opazovali mešanje barv, poskusili smo dvigniti različne uteži na različnih škripcih, opazovali smo delovanje magnetov,  poskusili smo zavezati vezalke s kleščami, spoznali, kako potuje zvok, se preizkusili v optičnih prevarah z ogledali, videli smo, kolikšna je razdalja od Lune od Zemlje …

Ob 12.00 nas je čakalo še eno presenečenje. Deležni smo bili ogleda zanimive dejavnosti Jajčkologija. Bi vam uspelo trdo kuhano jajce spraviti skozi vrat steklenice? Nam je.

Tudi starši, dedki, babice in krajani so bili očitno zelo pridni. Tudi oni so se lahko sprostili in si vzeli čas za raziskovanje. Ob 16.00 pa se je naša zanimiva, eksperimentalna in poučna dogodivščina zaključila, a hkrati v nas pustila mnogo novih predstav ter znanj o delovanju naravnih zakonov.

Najlepša hvala Miklavžu, Božičku in Dedku Mrazu. Bilo je čudovito!

Prispevek pripravila: učiteljica Alenka

Fotografirala: Meta Kumer in Hiška eksperimentov

 

Oznake: , , , ,