Nadarjeni učenci in učenci, ki obiskujejo obvezni izbirni predmet nemščina, so se v zgodnjih jutranjih urah v soboto, 22. 4. 2023, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Salzburg. Vožnja je bila zelo zabavna, zanimiva in poučna. Naš vodič Sebastjan nam je povedala veliko zanimivih stvari o Avstriji.  

Najprej smo si ogledali rudnik soli Hallein. Zabavno se je bilo oblačiti v zaščitne rudarske obleke. Nato smo se z rudarskim vlakom zapeljali globoko pod površje Zemlje. Nekaj časa smo po rudarskih rovih hodili. Najbolj zabavno pa se je bilo spuščati po dveh lesenih toboganih ter peljati z ladjico po podzemnem slanem jezercu. Na najnižji točki, 210 m pod površjem, smo  prestopili   avstrijsko-nemško mejo.

Po rudarskih dogodivščinah smo se odpravili v četrto največje avstrijsko mesto Salzburg. Tam smo se sprehodili po Mozartovem trgu, mimo stolnice do Mozartove rojstne hiše. Pot nas je vodila do naravoslovnega muzeja Hause der Natur. Raziskovali smo podvodni svet, svet dinozavrov, odkrivali vesolje in človeško telo. Najbolj pa smo se zabavali ob poučnih fizikalnih poskusih.

Po tem smo imeli nekaj prostega časa za kosilo in izkazalo se je, da se z nemščino in angleščino zelo dobro znajdemo. 

Izlet smo zaključili še z ogledom najstarejšega predela Salzburga in seveda z nakupom originalnih ročno narejenih mozartovih kroglic.

Sončno vreme in dobra  volja vseh udeležencev sta dodala piko na i. Skupaj smo preživeli zelo lep dan in se polnih vtisov v poznih večernih urah vrnili domov.

 

Zapisala: Petra Skočir

Fotografije: Petra Skočir, Janja Pečelin

 

Oznake: , ,