V ponedeljek, 12. 6. 2023, smo imeli petošolci ekskurzijo. Ogledali smo si lepote narave in poskrbeli za spoznavanje bogate kulturne dediščine.

Zgodaj zjutraj nas je pot popeljala do edinega vodnega gradu v Sloveniji. Grad Otočec nam je bil všeč. Nekateri smo bili presenečeni, saj je bila okrog gradu sama voda in smo ugotovili, da smo pravzaprav na otoku. To pa je zanimivo.

Prijetno sončno jutro se je še naprej prebujalo in že smo bili v Novem mestu. Tokrat pa nismo šli okrog vode, ampak kar na Rudolfov splav, s katerim smo se peljali po mirni in zanimivi Krki v spremstvu splavarjev, “Primičeve Julije”, gosi, labodov in račk. Privoščili smo si tudi pico. Dva naša učenca sta naredila izpit za splavarja, bilo je smešno in zabavno.

Peljali smo se skozi levi in desni ovinek in že smo bili pri gradu Žužemberk. Ker tam potekajo gradbena dela, si notranjosti nismo mogli ogledati. Smo si pa ogledali lehnjakove pragove in se sprostili na drevesni hišici in travniku.

Jurčičeva domačija nas ni pustila ravnodušnih. Skozi čebelnjak zgodb iz starih časov smo doživeli takratno življenje. Ugotovili smo, da je bilo zelo drugačno od današnjih časov. Gospa vodička nam je svetovala branje in pisanje in skozi zanimivo predstavitev pokazala, zakaj je to tako pomembno.

Na koncu pride najboljše, bi rekli nekateri. Malo smo se načakali, a na koncu posladkali z odličnim sladoledom.

Prijetno, zabavno, domače in poučno smo se imeli na ekskurziji. Tako zelo je prijala vsem, učencem in učiteljicam.

Prispevek: razredničarka 5. a J

Fotografija: razredničarki 5. r

 

Oznake: , ,