V soboto, 13. 4. 2019, je v Festivalni Ljubljani potekal zaključek 17. Otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih. Novost letošnjega festivala je bila izvedba dramskega natečaja ‘Dramo zganjat’, v organizaciji Pionirskega doma, ki je bil namenjen mladim osnovnošolskim avtorjem lastnih avtorskih dramskih besedil. Po zaključku natečaja je strokovna komisija, sestavljena iz režiserke Eve Nine Lampič, gledališke pedagoginje Urše Strehar Benčina, literarne kritičarke Maše Pfeifer in dramaturginje Staše Prah, izbrala za najboljše dramsko besedilo enodejanko Polž našega osmošolca Jerneja. Pionirski dom – Zavod za kulturo mladih jo je natisnil in izpostavil v knjižni obliki »Gledališke sanje«, kar je tudi glavna nagrada natečaja.

Jernej, čestitamo!!!

 

Eva Nina Lampič je napisala sledečo obrazložitev:

“Enodejanka Polž je duhovita pripoved o lazarju, nečimernem polžu, ki se, v iskanju čarobnega napoja za lepoto, poda na pot skozi gozd.”

Besedilo odlikujejo duhoviti plastični dialogi ter zaokroženi in poantirani prizori. Raznoliki, specifično okarakterizirani liki živali (marljive mravlje, navihane lisice, mrka vrana, ljubeznivi polž) poganjajo naprej polževo dramo in skozi slikovite dialoge postopoma razkrivajo napeto zgodbo. Humor, učinkovit suspenz in duhovit obrat, ko protagonist, iščoč čarobni napoj, namesto najdbe lepote skoraj najde svoj bridki konec (postane kosilo), zabavajo in presenečajo bralca ob kratkem branju. Zlahka si predstavljamo, da je besedilo Polž le ena od epizod v širšem sklopu zgodbic – namreč z zanimanjem bi lahko spremljali polža še na mnogih njegovih iskajočih se popotovanjih skozi gozd. Zdi se, da bi osrednji lik polža s svojo naivnostjo, iskrenostjo in odprtostjo ter raznolik čarobni svet gozda lahko služila kot kanal za še mnoga premišljevanja o življenju.

 

Polž Jerneja Š. bi zlahka lahko zaživel tudi v obliki kratkega animiranega filma ali lutkovne uprizoritve, pri čemer bi z likovnimi sredstvi lahko oživili domišljijski svet živali.

   

Besedilo in fotografije: Irena Daugul

 

Oznake: , , ,