V torek, 26. 3. 2019, smo učenci 5. a J, ki obiskujemo krožek Eksperimentalnica, obiskali Institut »Jožef Stefan«. Ogledali smo si odseke za magnetizem, robotiko in elektro keramiko.

Najbolj nas je navdušil humanoidni robot NAO. Na povezavi si lahko ogledate, kaj vse zmore robot Jack.

https://www.youtube.com/watch?v=nNbj2G3GmAo

Za začetek je zaplesal makareno, pozdravil nas je v angleščini, pokazal, da zna računati, ter spregovoril v slovenščini. Zelo nas je navdušil  s taj čijem. Ima kar dve kameri, štiri mikrofone, sonar in tipalo na dotik. Giba se zelo podobno kot človek, lahko hodi, pleše, zna pasti tako, da ublaži udarec in se pri tem ne poškoduje.  Delavnica je minila zelo hitro in že smo morali oditi na odsek za magnetizem. Tam smo si ogledali, kaj vse zmorejo superprevodniki. Kaj so superprevodniki, nam je razložila mlada raziskovalka.  Mogoče še ne razumemo prav dobro, zakaj pride do tega fizikalnega pojava, vendar nas je pogled na lebdeči predmet navdušil.

Zadnjo delavnico smo imeli na odseku za inženirsko keramiko. Tam smo se naučili, da so keramični materiali trdi, porozni in lomljivi, imajo pa zelo dobre lastnosti, ki se jih da uporabiti v elektrotehniki. Zato znanstveniki razvijajo nove uporabne vrste keramike, ki bi jih lahko uporabili v avtomobilski, vesoljski, elektronski, letalski industriji, medicini itd.

Vse delavnice so se nam zdele zelo zanimive in poučne, za nekatere bi si želeli, da bi trajale več časa, zlasti druženje z robotom.

Besedilo in slike: Petra Skočir

 

Oznake: , ,