Dragi učenci, čas je za super dan – zajtrk z medom!

Vsako leto tretji petek v novembru praznujemo Dan slovenske hrane in v šoli pripravimo tradicionalni slovenski zajtrk. Glavni namen je podpora slovenskim pridelovalcem hrane in spodbujanje uživanja kakovostne hrane lokalnega izvora, torej hrane, pridelane v Sloveniji.

Ker pa se v letošnjem šolskem letu v tem času šolamo na daljavo, vas spodbujamo, da tradicionalni slovenski zajtrk po svojih zmogljivostih v petek, 20.11.2020, izvedete doma. Zajtrk je najboljši v najboljši družbi, zato k temu povabite še svoje družinske člane!

Preizkusite katero izmed idej tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki vas bo napolnil z energijo in hranljivimi snovmi, da branje, matematične zagate in ustvarjanje ne bodo nobena ovira:

  • Črn kruh, maslo, med, jabolko, skodelica mleka.
  • Prosena mlečna kaša s suhimi slivami, medom, hruška.
  • Ajdov kruh z medom, navadni jogurt, jabolko.
  • Mlečni zdrob (gres) z rozinami.

Poglejte si še odličen posnetek z g. Sivkom.

Ste že slišali za kranjsko sivko? Ribič Pepe pravi, da je to naša pridna prijateljica čebelica. Pevci, zapojte z njo, plesalci zaplešite, vedoželjni pa spoznajte ogrooomno zanimivega o čebelicah, panju in uporabi medu. Vztrajajte pri ogledu celega posnetka, se splača!

Če utegnete in imate kaj odvečnega časa:

  • Narišite kranjsko sivko z barvicami ali kakšnim drugim slikarskim materialom, ki ga najdete doma.
  • Preizkusite se v risanju čisto svoje panjske končnice (slike na čebelnjaku), ki jo najdete v posnetku Ribiča Pepeta.
  • Fotografirajte vaš pogrinjek svojega zdravega zajtrka.

Fotografije vaših izdelkov ali zajtrka pošljite vaši razredničarki na njen elektronski poštni naslov.

Upam, da boste uživali ob zdravem zajtrku! Če ga ne uspete pripraviti v petek, se bo morda čas zanj našel v soboto ali nedeljo. Želim vam dober tek in da vam bo zajtrk teknil tako kot pravi pregovor »Zajtrk je šel za med«! Saj veste, po jutru se dan pozna!

Prispevek pripravila: ekokoordinatorica Andreja Bolkovič

 

Oznake: , ,