S finalom v Žalcu, ki je potekalo v sredo, 5. 6. 2019, se je zaključila izredno uspešna sezona v šolski atletiki.

Vabilo v Žalec si je bilo treba prislužiti z odličnim nastopom na področnem prvenstvu, ki je bilo v petek, 24. 5. 2019, v Ljubljani.

Na tem tekmovanju je nastopilo 37 naših učenk in učencev 6., 7., 8. in 9. razreda.

Dosegli smo 7 zmag in 2 drugi mesti.

Zmagovalci so postali:

v kategoriji mlajših učenk Tjaša Lavrih na 300 m, v kategoriji mlajših učencev Nejc Adam v metu žvižgača in Matevž Virant v skoku v višino.

V kategoriji starejših učenk sta zlato medaljo osvojili Tea Komadina v teku na 1000 m in Anđela Radmanović v metu krogle. V kategoriji starejših učencev sta zmagi slavila Jan Šteh v metu žvižgača in Val Borštnik v teku na 60 m. Zlata je bila tudi štafeta učencev v teku na 4 x 100 m.

Z drugim mestom sta se izkazala Hana Mohar v teku na 600 m in Nejc Velepič v teku na 300 m. Odličen čas jima je zagotovil nastop v Žalcu.

Uvrstitev na državno tekmovanje je uspela sedmim učenkam in učencem ter štafeti učencev.

Pričakovanja pred tekmovanjem so bila v okviru ene medalje in izboljšanja osebnih rekordov.

Za prvo medaljo je poskrbela najmlajša tekmovalka naše ekipe, šestošolka Hana Mohar, ki je v teku na 600 m znova zaostala le za klubsko kolegico in si z odličnim tekom od starta do cilja – vseskozi je zanesljivo tekla na 2. mestu – pritekla srebrno medaljo. Ker bo še eno leto nastopala v isti konkurenci, se že vnaprej veselimo njenih nastopov.

Za drugo srebrno medaljo je poskrbel sedmošolec Nejc Adam, ki je ponovil odličen rezultat s področnega prvenstva in je že pred tekmovanjem sodil v krog favoritov. Nastopal je zadnji po vrsti, zato je bila nervoza z vsakim metom sotekmovalcev večja, vendar ga to ni zaustavilo. Žvižgač je poletel rekordnih 65,02 m in za dober meter zaostal le za zmagovalcem iz Trebnjega.

Veliko presenečenje pa je bronasta medalja skakalca v višino Matevža Viranta. Ko je šele v 3. poskusu zmogel preskočiti 148 cm in je bil v konkurenci še več kot 10 tekmovalcev, nismo niti slutili, kakšen bo zaključek tekmovanja. Matevž je že naslednjo višino (151 cm) zmogel v prvem poskusu, uspešen je bil tudi na 154 cm, ostali tekmovalci pa so letvico podirali kot za stavo. Tako so na višini 157 cm ostali le še trije tekmovalci in medalja je bila že njegova. Matevž je svoj rekord s področnega prvenstva popravil za 14 cm, kar se v skoku v višino redko zgodi.

Odličen rezultat je na 300 m med mlajšimi učenkami odtekla Tjaša Lavrih, svoj rekord je izboljšala za pol sekunde in osvojila končno 10. mesto.

Jan Šteh je v metu žvižgača pričakoval boljši dosežek, vendar je končno 17. mesto lep dosežek za državno tekmovanje. Teja Komadina je imela kar dvojni spored, saj je poleg teka na 1000 m s svojo ekipo sodelovala tudi na finalu državnega tekmovanju v ulični košarki. Ker je želela nastopiti v obeh disciplinah, njen tekmovalni dosežek na 1000 m ni bil v ospredju, je takoj po prihodu v cilj tekla naprej do dvorane na košarkarsko tekmo.

Še več težav je imel Nejc Velepič, ki je nastopal z manjšo poškodbo, vendar nastopa na 300 m ni želel odpovedati, saj si je nastop zagotovil tudi s štafeto.

Štafeto so sestavljali nogometaši domačega kluba, ki so se vikend pred tekmovanjem in po njem v Žalcu borili za naslov slovenskega klubskega nogometnega prvaka v kategoriji do 15 let, kljub temu nastopa niso želeli odpovedati. Morda je tudi zaradi tega palica pri prvi predaji zgrešila roko in smo na tej predaji izgubili nekaj dragocenih desetink, tako da smo na koncu dosegli lepo 12. mesto.

Težko ponovljivi rezultati, vendar zagotovo najboljša motivacija za naše atlete in ostale učence naše šole za trdo delo v prihodnjih letih.

Rezultate je izmeril Timing, ki je zabeležil vse podrobnosti.

Fotografiral in prispevek pripravil: Igor Thaler

 

Oznake: , , , ,