Pod okriljem MEDIA ŠPORTA, društva za šport, zdravje, okolje, izobraževanje in kulturo, v sodelovanju z različnimi organizacijami, med katerimi je tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje poteka projekt “365 dni telovadimo vsi”. Že drugo leto zapored so v projekt vključeni učenci in učenke PŠ Žalna, ki aktivno sodelujejo kot dežurni in demonstratorji ter vodijo izvajanje vaj. Te se izvajajo pred poukom, med odmori ali na začetku zadnje šolske ure – na različnih lokacijah, kot so razredi, zunanje površine, telovadnica in šolski hodniki.

Pozornost je namenjena razteznim in gimnastičnim vajam, ki so osredotočene na sproščanje napetosti v vratu, hrbtenici in drugih delih telesa, kjer otroci zaradi sedenja pogosto občutijo neprijetnosti. 

Gibanje je za otroke izjemno pomembno, saj že v zgodnjih letih pomaga oblikovati zdrav način življenja in pozitivno vpliva na njihov razvoj. A gibanje ne koristi le zdravju – vpliva tudi na kognitivne sposobnosti in učenje. Telesna aktivnost pred začetkom pouka ali med odmori pomaga otrokom izboljšati koncentracijo, saj telesno gibanje prekrvavi možgane in jih pripravi na nove učen izzive. Tako se učenci po gibalnih aktivnostih lažje osredotočijo na snov, se hitreje učijo in bolj učinkovito sodelujejo pri pouku. 

Zapisala: Janja Pečelin

Fotorgrafirala: Špela Farič

 

Oznake: , , ,