V torek, 1. oktobra, je v Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje, na dislocirani enoti Adamičeva, potekala obsežna evakuacijska vaja, ki je preizkusila pripravljenost šole na izredne razmere. Scenarij je temeljil na simulaciji požara, ki je izbruhnil v telekomunikacijski omarici, od koder se je začel širiti gost dim.

Ko je zaposleni zaznal dim, so zaposleni in učenci nemudoma izvedli evakuacijo po že vnaprej določenem načrtu. Šola se je hitro izpraznila, a kljub dobro organizirani evakuaciji je bilo kmalu ugotovljeno, da je v zgradbi ostala ujeta ena oseba. Na pomoč so nemudoma priskočili gasilci, ki so se takoj odzvali in zagnali reševalno akcijo.

Ujeto osebo so gasilci rešili skozi okno učilnice v prvem nadstropju. Reševanje je potekalo hitro in učinkovito, kar je pokazalo odlično usposobljenost gasilcev PGD Grosuplje za takšne primere. Na srečo je bila oseba nepoškodovana.

Med samo intervencijo pa se je pripetil še en nepričakovan dogodek – odrasla oseba, ki je sodelovala v evakuaciji, se je zaradi stresa onesvestila. Na kraj dogodka so takoj prispeli člani prve pomoči Rdečega križa Grosuplje, ki so onesveščeni osebi nudili prvo pomoč. Po oskrbi se je oseba hitro povrnila k zavesti, incident pa je bil uspešno zaključen.

Oba dogodka sta bila le odlična simulacija, ki sta učencem pognala adrenalina in poskrbela za dokaj realno sliko intervencije.

Po zaključeni evakuaciji in reševalni akciji je sledila zanimiva predstavitev poklicev, ki sodelujejo v tovrstnih intervencijah. Učenci so se imeli priložnost spoznati z delom gasilcev, prvih posredovalcev prve pomoči, policistov in vojakov ter z njihovimi nalogami v nujnih primerih.

Evakuacijska vaja je še enkrat pokazala pomembnost usklajenega delovanja vseh služb ob izrednih razmerah in pomen rednega izvajanja vaj za varnost vseh, ki se nahajajo v šolskih prostorih.

Prispevek pripravila in fotografirala: Miha Černe in Rok Žerdin, učitelja

 

Oznake: , , ,