Otrok, nepopisan list – z ljubeznijo in podporo pišimo čudovito prihodnost

Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov.

V okviru Tedna otroka, ki je letos potekal pod geslom “Otrok, nepopisan list” smo v 4. in 5. razredu na Tovarniški krepili socialne veščine in temeljne človeške vrednote, s pomočjo kartic ter se dotaknili področja čustev, empatije, komunikacije, vedenja ter predvidevanja.

Ob koncu smo se osredotočili na čuječnost. Urjenje čuječnosti v osnovni šoli pomaga učencem pri boljšem osredotočanju na učno snov, boljšem uravnavanju čustev in razvijanju pozitivne samopodobe. Z vajami jim pomagamo, da se uspešneje osredotočijo na delo in premišljeno premagujejo stresne situacije.

Prispevek pripravila: Jasmina Peterle
Fotografije: Alenka Černe