Na spletni strani Zadružne Zveze Slovenije so letos zapisali: »Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt TSZ naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti.« (Vir: https://zzs.si/aktualno/dogodki/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk-2023)

Dan slovenske hrane, ki letos v ospredje postavlja žita, smo v petek, 17. novembra, začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato je projekt potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan.« V naši šoli vsako leto z veseljem in tudi s hvaležnostjo pričakujemo tradicionalni slovenski zajtrk. Veseli smo, ker zdravo, dobro in obilno zajtrkujemo, hvaležni pa vsem slovenskim kmetom, sadjarjem in čebelarjem za trud, ki ga vložijo v način kakovostne pridelave pridelkov. Hvaležni smo tudi našim kuharicam, ki nam vsak dan skrbno pripravljajo okusne malice in kosila. Dan slovenske hrane smo z različnimi dejavnostmi obeležili tudi pri pouku, v podaljšanem bivanju in šolski skupnosti.

Dobrote za tradicionalni zajtrk so prispevali: Kmetija Pr’ Zaplat, Kmetijska zadruga Grosuplje in Pekarna Blatnik.

 Prispevek: Stanka Erjavec

Fotografije: Saša Helbel Žižmund, Irena Rakar, Stanka Erjavec

 

Oznake: , ,