»Ena izmed najlepših plati življenja je, da se moramo redno ustaviti in se posvetiti hrani.« (neznan avtor)
Tega reka smo se šolarji v Št. Juriju še kako dobro držali v petek, 19. 11. 2021, ko smo uživali v bogatem zajtrku in to ne kateremkoli – v Tradicionalnem slovenskem zajtrku!
Da je zajtrk potekal v zdravem duhu, smo še dodatno poskrbeli, saj smo že zjutraj povrtali po noskih in zatem z nasmeškom pogrnili »praznično« mizo.
Predno smo začeli jesti, smo se pogovorili o pomenu zdravih prehranjevalnih navad in rednega uživanja zajtrka. Opravili smo mini anketo o naših navadah zajtrkovanja. Je že res, da moramo zjutraj »jesti kot kralji«, saj nam da zajtrk novih moči in energije, da lahko zbrano sledimo pouku.
Nato smo razpravljali o hrani, katero smo pripravili in kasneje zaužili – mleko, jabolka, črn kruh, maslo ter med. Pogovor je stekel tudi na poudarek izbire lokalnih pridelkov in izdelkov, spoštovanju in pomenu ohranjanja čebelarstva ter kmetijstva.
Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdravilo za telo – »Pa dober tek!«
Prispevek: Nastja Novak
Foto: Učiteljice PŠ Št. Jurij
Oznake: PŠ Št. Jurij, Slovenski tradicionalni zajtrk, Utrip